Thuis onderwijs

Of je nu jong bent of oud, velen zitten nu zonder klassikale lessen. Op deze pagina ga ik jullie wat ervaringen vertellen en tips geven om de komende tijd zo goed mogelijk door te komen.

Zelf vind ik het ook wennen om les te geven op afstand. Maar door de huidige ernst van de situatie is het hoogst noodzakelijk dat we, zoveel mogelijk, op afstand werken en contacten vermijden met elkaar. Samen komen we deze tijd door en ook ik droom eens weer op het terras te zitten in de zon en op het strand te liggen en een frisse duik te nemen, met anderen om me heen.

Skype is een manier om elkaar toch te zien en te horen en samen wat te beleven.

Door op Skype te gaan kan je met elkaar praten, elkaars gezicht en mimiek zien en elkaars stem horen. Ook kan je een spelletje spelen zoals wij gedaan hebben. Gewoon je camera, vaak bovenin je beeldscherm, een beetje buigen en op de tafel richten. Dan kan je elk je eigen dobbelstenen werpen. Beiden hebben het bord of de stenen van het spel, zoals Regenwormen of alleen één heeft het spel en beiden hebben de dobbelstenen zoals bij Shut the box. Zo kan je ook PimPamPet spelen of kaartjes met letters neerleggen en woorden vormen of cijfers neerleggen en sommen maken. Zorg dat je allebei wat materiaal bij de hand hebt liggen.

Bij mij was de appel om aan te duiden welke stapel voor wie is, aangezien links en rechts vaak nog moeilijk is. Het is wel anders, maar het was echt fijn om even contact te hebben!

Verder houden we ons mobieltje bij de hand. Zo sturen we pagina’s huiswerk of foto’s aan elkaar door om ons verhaal beeldend te maken.
Soms moet je ook erg lachen, “nu kan je mijn stenen niet afpakken, hoor” of dat ik zei: “kijk even naar het scherm, ik zie je niet meer”. Tussendoor kan je gewoon naar de wc lopen of even koffie zetten. En dat jij op sokken loopt dat ziet lekker niemand nu;)

Ook heb ik veel huiswerk via de mail verstuurd, als de ander kan printen heeft diegene zo toch zijn papieren om wat werk te maken. Wel zo vertrouwd.

Zoom is een veel gebruikt medium, ook voor mijn kunstlessen die ik volg, moet ik nu online verder. Mijn kinderen krijgen ook thuis college of lessen via video. Dan kan je allemaal inloggen met een unieke ID voor de groep. Op een bepaalde tijd spreek je af en komt de docent online en haken de anderen in en kan je praten en laten zien wat je bezighoudt, welke vragen je hebt.

Youtube laat ook veel filmpjes zien, en ook dat wordt veel gebruikt om lessen of belevenissen met elkaar te delen. Zo zijn er juffen die weer het toneel zijn opgegaan en de kleuters wat leren op een grappige manier en een tip meegeven om thuis mee verder te gaan.

Facebook deelt nu heel veel tips met elkaar, iedere zelfstandige is creatief geworden. Op mijn Facebook pagina deel ik vaak de creatieve ideeën en tips van anderen. En op de aparte pagina met spelletjes voor thuis nog meer tips.

Ouders die thuiswerken in deze tijd wil ik ook niet vergeten. Hoe ga je nu om met je kroost? Laat je ze nog met elkaar spelen of blijven ze bij hun gezin thuis, gaan ze nog naar de opvang of zit je zelf met ze terwijl jij van je baas moet werken of moet je plots weg om met spoed een patiënt te helpen. Misschien zijn je kinderen al wat groter of het huis al uit. Bij mij zie ik dat de puber in huis een zee aan tijd heeft en het wel lekker vindt om minder verplichtingen te hebben. School gaat door en zelfdiscipline maakt dat het lukt. Aan de andere kant maak ik me zorgen, nemen jongeren het wel serieus allemaal? Het belangrijkste advies dat ik heb: houd de vrede in huis. School komt later wel. Kijk eens wat je de kinderen zelfstandig kunt laten doen, zodat je zelf even de handen vrij hebt. Maak afspraken over momenten samen. Doe wat vaker een spelletje samen! Maak muziek.

Hier wat tips voor ouders met kinderen thuis.