Mezelf voorstellen

Opvoeden moet zinnig zijn en leren leuk!

Ik zal mezelf even voorstellen mijn naam is: Patricia Hazemeijer en mijn motto is: “Opvoeden moet zinnig zijn en leren leuk!” Graag laat ik jullie meekijken hoe het is om te werken met een bijzondere doelgroep, namelijk kinderen die opvallen in hun taalontwikkeling en laaggeletterde volwassenen (NT1), kortom mensen met een TOS (taalontwikkelingsstoornis).

Hoe het allemaal begon…om met deze doelgroep te werken en deze pagina te starten:

Ervaringen kleuren een mens. Als kind wilde ik juf worden, niet zomaar een juf, maar voor kinderen met een beperking. Zo’n juf wilde ik zijn, gedreven door mijn eigen jeugd. Mijn kleuterjuf was mijn grote voorbeeld, ik herhaalde thuis alles wat ik op school had meegemaakt. Na de lagere school kwam ik in de brugklas en begon aan het gymnasium. Dit eindigde na de vierde en ging verder in Havo 5 voor volwassenenonderwijs. Daarna vertrok ik, met een diploma op zak, op mijn zeventiende voor twee maanden naar Amerika.

Opleiding

Ik heb niet de meest voor de hand liggende opleidingsroute gekozen. Ben dus niet begonnen aan een opleiding aan de Pabo. Aangezien destijds de kans op een baan erg klein was. Ik zag meer uitdaging in een opleiding ergotherapie. Echter daar was ik, na een eerste jaar met succes te hebben afgerond, snel uitgekeken. Tja, jong en onbezonnen, zoekend naar de juiste invulling, week ik uit naar een WO studie aan de RUG (sociale wetenschappen: pedagogiek, bewegingswetenschappen). Ik heb uiteindelijk de studie andragogiek (maatschappelijk ontwikkelingswerk en organisatie-agogiek) afgerond in 1995.

Werk

Daarmee kwam ik niet gelijk de arbeidsmarkt op. Ik deed eerst een jaar lang vrijwilligerswerk met vluchtelingen. Tot slot nog een jaar extra studie tot innovatieconsulent (bedrijfskunde en verandermanagement, TSM/UT) om daarna echt aan het werk te gaan. Met veel enthousiasme heb ik heel verschillende banen vervuld (o.a. als kwaliteitscoördinator, VVE peuterleidster, projectleider socialisering en re-integratie). Na een laatste verhuizing in 2008 ben ik voor mezelf begonnen vanuit Zeewolde. Sindsdien ontwikkel ik trainingen op het gebied van “veilig werken” (basisveiligheid vca en preventiemedewerker) zowel voor jongeren, als moeilijk lerende volwassenen, als ook online opleidingen voor Prevaris.

Onderwijsspel

Inmiddels werk ik naast opleider ook als adviseur op het gebied van onderwijs en begeleid ik als docent het alfabetiseren van een laaggeletterde. Ik beheer verschillende webshops en schrijf blogs. Dit doe ik vanuit Onderwijsspel, onderdeel van Prevaris.

Mijn man en ik voeden samen twee zonen op (een tiener en een student). We houden van reizen en muziek. Ik vind mijn vakgebied pedagogiek nog steeds boeiend en lees er veel over in mijn vrije tijd. Zo ontdekte ik in de loop der jaren wat (hoog)begaafdheid met een kind doet, wat TOS inhoudt, wat autisme lijkt te zijn en hoe onbekend NT1 is. Van daaruit ontstond de behoefte om mijn ervaringen vast te leggen en interessante artikelen te delen op een eigen facebook pagina laaggeletterdheid, genaamd Onderwijsspel. En in juni 2020 de primeur om een boek uit te geven over deze ervaringen!