Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid, oftewel moeite met lezen en schrijven.

Wel het alfabet kennen en wat kunnen lezen, maar niet voldoende om een diploma te halen. Dat betekent voor de één wel hun eigen naam kunnen schrijven en wat korte simpele notities kunnen lezen. Voor de ander betekent dat nog veel meer, ook niet kunnen rekenen en nauwelijks kunnen communiceren. De basis om te leren lezen is dat je kan praten, of zou je ook kunnen leren lezen als je nauwelijks kunt praten? Misschien begrijp je taal, maar kan je het niet zelf verwoorden. Ook dat komt voor bij mensen die laaggeletterd zijn. Door aan het één te werken help je ook het andere vooruit.

Nauwelijks kunnen communiceren en na een jaar hard werken in staat zijn om een praatje te maken bij de supermarkt en zelf je naam te schrijven als je een pakket van de postbode aanneemt. Het kan! Ik begon in 2014 met deze doelgroep te werken en laat jullie via deze site zien wat ik tegen kom. Hoe mooi het is om een ander te helpen met leren lezen, praten, spellen, schrijven en rekenen.

NT1  NT2

NT1 staat voor Nederlands als eerste taal. Kom je vanuit het buitenland naar Nederland en wil je Nederlands leren, dan ben je een NT2. Namelijk Nederlands als tweede taal. De methodes voor laaggeletterde volwassenen zijn vaak gericht op NT2 en niet op NT1.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben wel al enige kennis van taal, schrift en lezen. Echter ze zijn daar niet zo goed in als een gemiddeld kind dat de basisschool heeft afgemaakt. Als laaggeletterde volwassene kunnen ze zich niet zelfstandig redden in de maatschappij. Ben je analfabeet dan kan je (nog) niets lezen of schrijven. Een laaggeletterde heeft door ziekte of een beperking niet genoeg geleerd om een rapport te kunnen lezen of om zelf een brief te schrijven. Soms valt het niet op omdat ze dit heel goed kunnen verbergen. Vaak zijn ze heel goed in andere dingen, zoals hun vak waarin ze meer met hun handen werken.

Leren mensen toch op volwassen leeftijd om beter te lezen en schrijven dan gaan ze er in hun communicatie ook op vooruit. Veelal doen er zich ook problemen voor met rekenen, klokkijken, geld betalen. Meer weten en lezen over wat je kunt doen? Ook op deze website komen voorbeelden te staan onder het kopje lessen. Samen met Jaap heb ik een boek geschreven met meer uitleg over de lessen, hoe leert een volwassene lezen, schrijven, klokkijken en rekenen!

Kijk eens op de volgende websites: Het begint met taal vooral gericht op NT2. Je kan hier boeken downloaden van de serie Spreektaal.

Zoek je ander lesmateriaal als docent NT2, kijk dan op Boom NT2 Dossier tips: Nederlands leren en inburgeren. Weten of je als nieuwkomer moet inburgeren (NT2)? Kijk op de site van de overheid.

Boeken lezen met laaggeletterden, zoals Beeldboeken en kranten: Eenvoudig communiceren. Lees je graag samen een boek over alledaagse onderwerpen? Bekijk dan eens het verhaal van Karel Kip en Greet Gans, Makkelijk leren lezen met vrolijke boerderijdieren.

De Stichting lezen en schrijven zet zich in voor alle laaggeletterden en wil het alfabetiseren in  Nederland bevorderen. Zij kunnen bemiddelen bij het vinden van een vrijwilliger.

Op Oefenen, kan je je eigen vaardigheden in lezen en rekenen verbeteren.

Wil je van mij les krijgen aan je eigen keukentafel. Dat kan natuurlijk ook mits je in een straal van 25 km van Zeewolde woont, schrijf je in! Neem contact op met Patricia Hazemeijer. Ook voor de mogelijkheden online en via skype, schroom niet en neem contact op.