Facebook

Onderwijsspel, laaggeletterdheid.

Wil je mij volgen op facebook en alle blogs lezen, nieuws en tips ontvangen? Like me op facebook en kijk wekelijks welke belangrijke berichten over lezen, praten, spellen, schrijven en rekenen er te ontdekken zijn. Boordevol tips, recensies, blogs over zowel taal als rekenen, TOS, autisme, hoog en laagbegaafdheid, hooggevoeligheid, van basisschool tot volwassenen. Want leren moet leuk zijn en opvoeden zinnig!

De lessen aan laaggeletterden zijn inspirerend. Met foto’s en uitleg over hoe basale kennis op een andere manier is over te brengen. Hoe leert iemand die niet heeft mee kunnen komen op school? Anders en die manier zoek ik. Dat is niet uit boekjes en methodes te halen, dat is iedere keer weer proberen, blijven zoeken en spontaan iets nieuws bedenken. Een creatief vak dat heerlijk is om uit te voeren en waar ik jou graag een kijkje in laat nemen.

Verder schrijf ik over het moederschap, een puberzoon en een pre puber. De één lijkt heel slim en kon heel jong al goed praten, maar gaat dat op het VWO dan wel zo gemakkelijk uiteindelijk? De ander is klein en kon als kleuter nog niet verstaanbaar spreken, maar bleek heus wel slim te zijn (en achteraf bleek er sprake te zijn van verbale dyspraxie en TOS). Welke zoektocht leg je af als ouder? Een gebruiksaanwijzing krijg je er niet bij. Ach dat is maar goed ook, zo blijft er tenminste nog wat als verrassing.

Willen wij ouders allemaal slimme kinderen of kunnen we onze kinderen nemen zoals ze zijn? Want zeg nou eerlijk, met slim zijn alleen kom je er niet. Veel belangrijker is om je kinderen gelukkig te zien en te leren hun kansen te benutten. Dat kinderen zichzelf mogen zijn in hun (eigen)aardigheden en dat wij ouders de nukkigheden ombuigen tot uitdagingen.

In hoeverre is een taalontwikkelingsstoornis een belemmering of juist een eye opener voor ouders? Kan je kinderen zomaar een dyslexie verklaring geven, is het een modetrend of helpt het stampen van de taalregels op school? Zijn kinderen vandaag de dag als ze slim zijn ineens allemaal hoogbegaafd? Kan school nog omgaan met de diversiteit? Wat is goed opvoeden? Hoe houd je leren leuk? Waar moet je op letten als opvoeder als je kind afwijkend gedrag vertoond? Hoe afwijkend is gedrag als het net even anders gaat dan gemiddeld?

Vragen die me bezighouden en waar ik antwoorden op zoek. Kijk bij mijn berichten voor de blogs en kijk op mijn facebook pagina voor alle andere tips en artikelen. Ik zal ook steeds meer op deze pagina toevoegen en indelen naar onderwijs en opvoeding.